Hematologie

Hematologie

Hematologie

Hematologie

Hematologie is het gebied binnen de geneeskunde dat zich bezighoudt met ziekten van het bloed.

Het bloedsysteem is complex. Het is verantwoordelijk voor belangrijke transportfuncties: het brengt voedingsstoffen, zuurstof en andere essentiële stoffen, maar ook hormonen en andere signaalstoffen naar de cellen in bijna elk deel van het lichaam en transporteert afvalproducten weg van deze cellen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem en bieden bescherming tegen vreemde bedreigingen zoals bacteriën en andere infectieuze agentia. Het bloedsysteem speelt dus een centrale rol in het lichaam en werkt samen met vele andere systemen.

Het vakgebied hematologie omvat een breed spectrum van ziekten en problemen, onder meer met betrekking tot rode en witte bloedcellen, stolling en bloedplaatjes en beenmerg. Sommige bloedziekten zijn kwaadaardig, zoals kanker, terwijl andere goedaardig zijn.

Hemofilie

Hemofilie is een type bloedingsstoornis waarbij het bloed niet goed stolt. Een aangepaste behandeling heeft tot doel mensen met hemofilie te helpen een volwaardig, gezond en actief leven te leiden, met dezelfde mogelijkheden als andere mensen.

Samen met Sanofi bieden wij recombinante, vervangende stollingsfactorbehandelingen met verlengde halfwaardetijd voor hemofilie A en hemofilie B. Ons streefdoel op het gebied van hemofilie is de toegang tot onze behandelingen mogelijk te maken voor iedereen binnen ons werkgebied - Europa, de meeste landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Rusland - die daaraan behoefte heeft. Dankzij ons partnerschap met Sanofi en de hemofiliegemeenschap in het algemeen, zoeken wij actief naar oplossingen voor de uitdagingen waarmee alle hemofiliepatiënten worden geconfronteerd.

Liberate Life - een leven na hemofilie

In de zomer van 2018 hebben we een grootschalig, pan-Europees etnografisch onderzoek uitgevoerd over het leven van 51 mensen die lijden aan hemofilie. Deze mensen en hun families werden gedurende 1 à 2 dagen door onderzoekers gevolgd, terwijl 18 zorgverleners en vijf hemofiliedeskundigen werden geïnterviewd om meer inzicht te krijgen. Dit diepgaande onderzoek leverde de belangrijkste inzichten op die onze visie op hemofilie hebben geïnspireerd: Liberate Life.

De Liberate Life-visie weerspiegelt de langdurige inzet van Sobi voor een leven voorbij hemofilie, waarbij mensen met hemofilie van stabiliteit naar effectieve mogelijkheden kunnen gaan en hun leven ten volle kunnen leven. Het is ook een inspirerende oproep tot actie voor betrokkenheid door de gehele hemofiliegemeenschap.

Lees meer op www.LiberateLife.be 

Trombocytopenie 

Trombocytopenie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een abnormaal laag gehalte aan bloedplaatjes, ook trombocyten genoemd, in het bloed. Er bestaan verschillende vormen, waaronder een auto-immuunvorm (ITP), een andere vorm die verband houdt met chronische leverziekte (CLD) en het kan ook een gevolg zijn van chemotherapie.

Wij bieden toegang tot een trombopoëtine-receptor (TPO) agonist, die wordt gebruikt bij de behandeling van trombocytopenie door het aantal bloedplaatjes te verhogen.